Klasszicista bútorok varázsa

A bútorgyártás már a klasszicizmus korában is jelentőséggel bírt, bár gazdaságilag aligha volt fontosnak nevezhető. Akkoriban még csak a nemesi réteg engedhette meg magának, hogy ízlésére bízva választhasson berendezési tárgyakat. Az uralkodó réteg fényűzése a hatalmas paloták bebútorozásában is megmutatkozott, azonban ezek a bútorok még hosszú távra készültek és koránt sem tömegével.

Minden egyes bútordarab egyedi készítésű, egy asztalos mester saját keze munkája és nem csupán napokig, hanem inkább hetekig készült, mire elnyerte díszes pompáját, a módos megrendelők legnagyobb örömére.

A klasszicizmus a XVIII. század közepétől a XIX. század közepéig tartó stílusirányzat, korstílus, amely témájában, hangulatában az ókori római és görög időkig nyúl vissza. A klasszicizmus minden művészeti ágban és az uralkodó életérzésben is visszaköszönt, így természetesen az építészet, a belsőépítészet, lakberendezés területén is, melybe értelemszerűen a bútorgyártás is beletartozik.

A klasszicista bútorokat több kategóriába sorolhatjuk. Igaz, hogy stílusukat tekintve egy tőről fakadtak, ám a különböző országok és különböző uralkodók kicsit más hangulatot, más életérzést tudhattak magukénak, amit bútoraik is visszatükröznek. Már a XVIII. században is megvolt az akkori ember divatja, az uralkodó réteg igyekezett egymásra licitálni mind öltözködésben, mind építészetben vagy kertépítésben, mind pedig bútorgyártásában és udvari művészeinek alkotásaiban.

Mint mondtuk, klasszicista bútorból is többféle létezik. megkülönböztetünk francia klasszicista bútort és angol klasszicista bútort. Az angol klasszicista bútorkészítés három eltérő stílusra ágazott el. Ezek az úgynevezett Adam bútorok, Hepplewhite bútorok és Sheraton bútorok. a franciák klasszicista bútoraiban több görögséget fedezhetünk fel, mely főleg az apróbb díszítések képében köszön vissza, míg az angol bútorok már erősen ötvözik angolszász ízlésvilágukat a díszes megoldásokkal és csak alig ismerhetőek fel díszítésben a klasszikus korra utaló jelek.

A klasszicista bútorok varázsát főleg finom, cirádás, de elegáns kialakításuk adja, mely a különböző kosztümös filmeknek hála igazi leányregényes hangulatot sugároz. manapság ritka a klasszicista stílus utánzása, inkább műemléképületek belső tereiben találkozhatunk ilyesmivel.

Forrás: www.juhar.hu