8 trükk, hogy távol tartsuk otthonunktól az egereket

Az egereket bár sokan egy kedves és aranyos kis jószágként tartják számon, azonban sajnálatos módon egy nagyon aljas és veszélyes rágcsálóról beszélhetünk, amelyik képes nagyon csúnya és súlyos betegségek terjesztésére. Nem mellesleg sokan csak úgy irtóznak a kisegerektől, amelyek főként a téli szezonban gyakran keresik az ember közelségét, ezáltal előszeretettel költöznek be otthonainkba.

Hogy mivel tudjuk távol tartani őket? Íme néhány tuti tipp!

1. Dobjuk ki a romlott élelmiszert

Az egerek köztudottan szeretik a sarokban állott, erősen szagló, emberi fogyasztásra alkalmatlan élelmiszereket, ezáltal húzzunk gyorsan kesztyűt, és egy külön zacskóban dobjuk ki a romlott élelmiszert a kukába, méghozzá a kesztyűvel együtt. Ezzel egyetemben soha ne felejtsük el kiüríteni a szemetest sem, és ha tudjuk, a kültéri kukát a lehető legtávolabb tartsuk otthonunktól.

2. Figyeljünk az ételek megfelelő tárolására

Ha az egér nem érzi az étel illatát, nem is találja meg otthonunkat. Ez alapszabály! Éppen ezért tartsunk mindent hűtőben vagy légmentes csomagolásban, esetleg zárt szekrényben, hiszen ezzel elősegítjük a kis rágcsálók távoltartását.

3. Figyeljünk a résekre

Az egerek képesek arra, hogy a legkisebb réseken is átpréseljék magukat, így egy rosszul záródó pinceablak, egy kiesett fugadarabka, vagy egy megvetemedett ajtó egy egér számára éppen elegendő ahhoz, hogy bejusson otthonunkba. Az egérnek elég egy pénzérményi hely ehhez, tehát figyeljünk oda arra, hogy minden apró lyukat szakszerűen betömködjünk és elzárjunk, hogy esélyt se adjunk a rágcsálóknak.

4. Mosogassunk alaposan

Sok helyen gyakran napokig állnak mosatlanul a szennyes edények, ami az egerek számára kész lakoma. Éppen ezért mindig takarítsuk le az edényeket, mielőtt a mosogatóba kerülnének, áztassuk be őket, és ha lehet, akkor mielőbb, sőt alaposan mosogassunk, méghozzá meleg vízben. Ennél is jobb a mosogatógép használata, ahol addig is elzárva vannak az edények.

5. Használjunk illóolajat

Az egerek köztudottan irtóznak a borsmenta szagától, így amennyiben biztosra akarunk menni, akkor a kényes helyeken használjunk illóolajat ahhoz, hogy garantáltan elűzzük a kis rágcsálókat. A legjobb, ha a bormenta olaját kis vattákra teszünk, és azokat elszórjuk a lakásban, hiszen ezzel hosszabb távon fenntarthatjuk a számukra kellemetlen szagot, de ültethetünk ebből a célból akár mentát is.

6. Használjunk egérriasztót

Az egérriasztó egy sokak szerint felesleges eszköz, de ma már kaphatók olyan speciális szerkezetek, amelyek képesek olyan speciális hanghullámokat gerjeszteni, melyek számunkra hallhatatlanok, ellenben az egerek számára olyanok, mint a folyamatos sikítás vagy vészjelzés. Ezt használva garantált, hogy egyetlen rágcsáló sem jön majd lakásunk közelébe.

7. Vegyünk egércsapdát

Bár nem távol tartó, hanem inkább elfogó módszer, de ha egyszer más nem segít, akkor jöjjön ugyebár a B-terv, avagy vegyünk egy egércsapdát. Leragadhatunk a kíméletlen régi módszernél, vehetünk mérget vagy ragasztót, de vehetünk a háziállatokra veszélytelen, élve elfogó csapdákat is, amelyekbe az egér belemászik, de ki már nem tud jönni belőle, így kíméletesen foghatjuk meg őket.

8. Vegyünk egy macskát

Az egerek egyik ősi ellensége mindenki által köztudottan a macska! Ha nem akarunk otthon egeret látni, akkor szerezzünk be egy cirmost, de ne mindenféle szőrtelen és nemesített semmirekellőt, hanem egy igazi házi macskát, aki felkutatja és elfogja a kisegereket, hovatovább távol tartja őket házunktól.