Költözik a magyar, ha a gazdasági helyzet úgy kívánja!

Szomorú adatokat közölt a Központi Statisztikai hivatal és a GKI Gazdaságkutató is az elmúlt évekre vonatkozóan. A kivándorlás már magyar népbetegség, hiszen kisebb népvándorlás tekinthető meg a fiatalok körében, akik tanulmányaik folytatására és a magasabb fizetés reményében keresik fel a nyugati, fejlettebb országokat, hogy ott letelepedjenek.

A külföldi elvándorlás mellett az országon belüli költözések sem ritkák. Akárcsak a külföldre költözéseknél, a hazai áttelepüléseknél is a fő szempont mindig gazdasági. A pénzért új helyre költözők akár az egész családot felpakolva települnek át az ország más területeire vagy egy másik országba. Ennek talán egyedül csak a költöztető cégek örülnek igazán, hiszen az utóbbi időben megszaporodott a munkájuk.

A fiatalok elsősorban külföldre mennek

Költözik a magyar, ha a gazdasági helyzet úgy kívánja!

Költözik a magyar, ha a gazdasági helyzet úgy kívánja!

Bár tavaly nem vándoroltak ki olyan sokan az országból mint a korábbi években, de továbbra is sok fiatal keresi boldogulását külföldön. Egyes statisztikai nyilvántartási adatok szerint is legalább 30.000 azoknak a száma, akik 2016-ban hagyták el az országot és költöztek más, magasabb fizetéssel kecsegtető ország városaiba. Bár ez a szám is aggasztó, valószínűsíthető, hogy a költözők száma ennél bőven több, hiszen ezek csak a hivatalosan bejelentett, rögzített adatok. A kiköltözők főként fiatalok, jórészt 30 éve alattiak, de elsősorban a 40 év alattiak azok, akik egy másik országban látják a gazdasági lehetőségeik javulását.

Ha magasabb a bér, megéri elköltözni

Nagy motiváló tényező országon belül is egy kecsegtető munkalehetőség. Sok faluban és kisebb településen, ahol már nem adott a megélhetési feltétel anyagi vonzata, képesek az ott élők egy távolabbi – akár az ország másik részén lévő teleülésre is elköltözni. A költöztetők természetesen az ő igényeiket is kielégítik és akár az egész háztartást képesek áttelepíteni egyik városból a másikba. A GKI Gazdaságkutató Zrt adati szerint már közel 1200 település van ahol a lakosság legalább 3 százaléka elvándorolt az országon belül másik településre. Az aggasztó adatok szerint, már 320 olyan település van az országban, ahol a lakosok több mint egy tizede elvándorolt. Az országon belüli átköltözők száma 2007 óta már megközelíti a 220.000 főt. Vagyis az ország szegényebb területei próbálnak érvényesülni a gazdaságilag fejlettebb nagy városokban. A legnépszerűbb ilyen célpontok: Budapest, Győr, Sopron és Székesfehérvár.