Egyre nagyobb problémát okoznak Magyarországon a monszunesők

Az utóbbi években alaposan átalakult Magyarország időjárása, ebből kifolyólag olyan viharok és esők csapnak le ránk gyakran, amelyekre korábban soha nem volt példa. A pusztítás mellett hatalmas problémát okoz, hogy igazi monszunesőkről van szó, amelyek hirtelen nagy mennyiségű csapadékkal terhelik meg a földeket és a csatornákat, valamint a víz- és szennyvízvezetékeket is, gyakran óriási dugulást okozva ezzel.

Rossz állapotban vannak a magyar vízelvezetők

A problémát tovább fokozza, hogy Magyarország jelentős részén még mindig azok a víz- és szennyvízrendszerek vannak, amelyek még a rendszerváltás előtt épültek ki, és gyakran tisztítás nélkül rengeteg problémát okoznak a környékbeli embereknek. Arról nem is beszélve, hogy sok helyen főként a nagy esőzések idején szinte mindennapossá váltak a csőtörések, a dugulások és a meghibásodások, így a kormány és a magánvállalkozások több százmillió forintot költenek el minden évben arra, hogy toldozzák és foltozzák a jelenlegi elavult rendszert.

Egyre nagyobb problémát okoznak Magyarországon a monszunesők

Egyre nagyobb problémát okoznak Magyarországon a monszunesők

Az elavultság mellett ugyanakkor egyre nagyobb problémát okoz, hogy gyakran elképesztő mennyiségű csapadék hullik le rövid időn belül, amitől a talaj szerkezete megváltozik, és a merev anyagból készült csővezetékek könnyedén elmozdulnak egymás mellett, ami duguláshoz és csőtöréshez is vezethet. Jelenleg a legtöbb problémát az azbesztcementből készült csövek okozzák, amelyek a nagyobb városokban még mindenhol megtalálhatók, és okoznak is óriási problémákat. Meglepő, hogy vannak ezeknél is régebbi csővezetékek, amelyeket még az első világháború idején fektettek le, és mivel ezek sokkal masszívabb öntvényből készültek, ezért mind a mai napig kiválóan ellátják a feladatukat, szinte soha nem szorulnak javításra – ellentétben a modernebb, de természetesen olcsóbb megoldásokkal.

A kiépítéskor is hibáztak sok helyen

A magyar helyzetet tovább súlyosbítja, hogy egyrészt a mai problémás csövek már közel 40 évesek, másrészt beépítésük során is olyan alapvető problémákat követtek el, amelyeknek köszönhetően a szakembereknek folyamatosan cserélniük kell a vezetékeket, az állandó csőtörések és dugulások helyett ugyanis hosszabb távon sokkal olcsóbb megoldás, ha inkább cserét alkalmaznak az állandó javítások, illetve toldozgatás-foltozgatás mellett.

Ha mindez nem jelentene elég problémát, a nagy esőzések alkalmával a rendszert tovább terheli az is, hogy nagyon sokan a szennyvízcsatornára kötik ereszcsatornáikat, ezáltal a komolyabb esők alkalmával a rendszerek olyannyira túltelítődnek, hogy nagyon sokszor a nyomás miatt az utcákon hömpölyög a víz. A legnagyobb problémák a sűrűn lakott belvárosi részeken, illetve a sík vidékeken van, ilyen helyeken ugyanis a szennyvíz egyszerű gravitáció hatásával nem tud elfolyni, így ezt az áramoltatást az átemelők végzik, azonban a sok csapadék hatására ezek is gyakran csődöt mondanak, vagy csak egyszerűen túl kevés kapacitással rendelkeznek ahhoz, hogy elvezessék a szennyvizet.