Megdöbbentő statisztikák érkeztek a magyar dohányosokról

Egészen elképesztő számok láttak napvilágot a Nemdohányzók Világnapja alkalmából az Európa Unió, illetve a hazai helyzet kapcsán, ezáltal a teljes európai közösség tekintetében évente négymillió ember hal meg a dohányzás káros hatásaiból kifolyólag, vagyis közel 20 percenként egy ember.

Márpedig az orvosok szerint akár 20 évvel is tovább élhetnének azok a dohányosok, akik 40-50 éves korukban már nem hódolnának ennek a rendkívül káros és értelmetlen szenvedélynek. A statisztikák szerint a rendszeres cigarettázóknál, illetve a környezetükben élőknél sokkal gyakrabban lépnek fel szívproblémák, tehát nem csak az aktív, a passzív dohányzás is rendkívül káros.

A hazai helyzet

Az unió berkein belül Magyarország rendkívül rossz helyen áll a dohányzás tekintetében, ezáltal csak hazánkban évente majdnem 35 ezer ember hal meg a dohányzással összefüggő betegségek következtében. Ez az átlagos éves haláleseteknek majdnem a 20 százalékát teszi ki. A statisztikák alapján évente közel 2500 embernek kell meghalnia csak azért, mert mások a környezetében dohányoznak

Megdöbbentő statisztikák érkeztek a magyar dohányosokról

Megdöbbentő statisztikák érkeztek a magyar dohányosokról

A legrosszabb, hogy a magyar emberek egyre fiatalabban válnak a cigaretta függőjévé, ezáltal ma már minden ötödik tízéves gyermek elszívta élete első cigarettáját, ez az arány pedig a 13 évesek körében már 50 százalékos, tehát minden második 13 éves magyar gyermek már kipróbálta a cigit. Ennél már csak az sokkal aggasztóbb, hogy ma Magyarországon minden ötödik gyermek legalább egy doboz cigarettát szív el közvetetten, tehát passzív dohányosként egy hétvége leforgása alatt.

A hírek szerint a magyar dohányosok háromnegyede szeretne leszokni a cigarettáról, de csak nagyon kevesen jutnak el a tényleges célig. Szerencsére azért vannak pozitív példák is, így például a magyar lakosságnak közel 17 százaléka csak volt, tehát már leszokott dohányos, ami azt jelenti, hogy legalább 1 millió embernek már sikerült nemet mondania a cigire.

Fontos, hogy időben leszokjunk

Az Egészségügyi Világszervezet ajánlása szerint nagyon fontos, hogy időben leszokjunk a cigarettáról, hiszen egy viszonylag fiatal szervezet még képes arra, hogy a káros szenvedély által okozott károsodás visszafordítható legyen. A tapasztalatok azt mutatják, hogy azok az emberek, akik 35 éves koruk előtt leszoknak a cigarettáról, ugyanolyan esélyekkel úszhatja meg a szív- és érrendszeri panaszokat, illetve megbetegedéseket idős korban, mintha korábban soha nem cigarettázott volna.

Megdöbbentő lehet, de ha valaki abbahagyja a rendszeres dohányzást, azonnal elindulnak a változások a szervezetében, így 20 perccel az elszívott cigi után a vérnyomás és a pulzus szintje normalizálódik, 8 óra múlva pedig már a vér oxigénszintje is helyreáll, ezáltal egyetlen nap elteltével már jelentős mértékben lecsökken a hirtelen szívhalál kockázata. Ha már három hónapja nem dohányzunk, a tüdő teljesítménye 30 százalékkal javul, ám a krónikus köhögés megszűnésére így is legalább 9 hónapot kell várnunk, sőt mi több, a tüdőrák rizikója csak öt év után csökken le a felére.

Mit tegyünk, ha leszokás után hízni kezdünk?